неделя, 21 декември 2014 г.

Интересна домашна ракия от моркови за изтънчени дами!



Тук ще споделя една от любимите ми ракии, сигурно не сте пили такава?
Но първо да кажа една тайна, как става това. Благодарение на дестилерия http://www.ludastrast.com/ в която може да поръчате каквито и да е екзотични напитки, които ще бъдат направени и поднесени по най-качествен начин. Ето една рецепта за ракия от моркови.
В зависимост от сорта, захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6 %.. Поради тази причина за получаване на по-висок рандеман ракия се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10-12 %. За предпочитане е 15-16%. В противен случай не си заслужава и не се оправдава загубата на труд, време и материални разходи. В домашни условия производството а ракия от моркови може да се осъществи по следната технология.
Морковите предварително се почистват от повредени и загнили части, остатъци от пръст и други механични примеси, след което се измиват с вода. Почистените моркови се настъргват и поставят в казан. Заливат се с вода, нивото на която е 4-5 см. над нивото на морковите. Загряват се до кипване и се кипят на слаб огън в продължение на 10-15 минути, при постоянно бъркане. Казанът се сваля от нагревателя и се оставя за охлаждане. Взема се средна проба, от течната фаза на която се определя захарното съдържание.
Материалът се прехвърля в съда за ферментация, като се измерва количеството в литри. В зависимост от захарното съдържание и обема се изчислява количеството захар, което трябва да се добави за повишаване на захарността до 10-12 или 15-16%. Количеството на захарта се изчислява, като се знае, че с прибавяне на 1 кг захар в 100 литра обем (материал), захарният процент се повишава с единица. Ако захарното съдържание на материала е 4%, за 100 литра се добавят още -  10 кг захар.
 Определеното количество захар се залива с 20 л. вода и се кипи до пълно разтваряне на захарта. Внася се в съда с материала и се разбърква. Проверява се температурата и ако е 20-22° С се засява с хлебна мая в количество грам на литър обем. Отмереното количество хлебна мая се размива в хладка вода в съотношение 1:5 (100 г мая в половин литър хладка вода).
Размесва се добре и се внася в 4-5 л. течност, източена от съда за ферментация. Размесва се добре и се засява. При оптимална температура около 20-21°С, ферментацията приключва за 4-5 дни. През това време материалът се разбърква по един път на ден. След приключване на ферментацията ферментиралият материал трябва да се извари веднага. Задържането влошава качеството.
За производството на качествена домашна ракия се препоръчва двойна дестилация или употребата на модерен казан като този на http://www.ludastrast.com/.
Понеже алкохолният градус на произведената ракия винаги е по-висок от желания, ракията от моркови се разрежда с дестилирана вода. Когато се наложи добавяне на по-голямо количество вода, то задължително става на порции. Ако се внесе на един път, ракията може да се размъти.
Коригираната ракия се налива в буре за отлежаване, при което се оцветява и получава мек приятен вкус.
Ако ароматът се различава от специфичните ракиени тонове, може да се подобри чрез използване на ароматни екстракти (надстройки).
Споделете в:    Facebook Twitter Google+или   🔖 Postvai.COM

0 коментара:

Публикуване на коментар